ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Μισέλ Ονφρέ: Η Δύναμη της Ύπαρξης

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Μισέλ Ονφρέ
Η Δύναμη της Ύπαρξης, Ηδονιστικό Μανιφέστο
images2
Ο Μισέλ Ονφρέ είναι Γάλλος υπαρξιστής φιλόσοφος, υποστηρικτής του ελευθεριακού ηδονισμού. Γεννήθηκε το 1959 και είναι διδάκτωρ της φιλοσοφίας. Έχει γράψει τριάντα περίπου βιβλία όπου διατυπώνει τη δική του φιλοσοφία περί αθεΐας, υλισμού, ηδονισμού, ηθικής και αισθητικής, τα οποία έχουν βρει τεράστια απήχηση στο γαλλικό αναγνωστικό κοινό και έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από δεκατρείς γλώσσες.
Τον Οκτώβριο του 2002 ίδρυσε με ομοϊδεάτες του το «Λαϊκό Πανεπιστήμιο της Καέν» («Université Ρopulaire de Caen»), φιλοδοξώντας να κάνει την Φιλοσοφία οικονομικά ευκολοπρόσιτη και κυρίως κατανοητή σε όσο γίνεται περισσότερους ανθρώπους. Το «Λαϊκό Πανεπιστήμιο» απέκτησε το 2004 και μανιφέστο, το «La communauté philosophique» που συνέγραψε ο ίδιος ο Ονφρέ.
Το βιβλίο του “Η Δύναμη της Ύπαρξης, Ηδονιστικό Μανιφέστο” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εξάντας από το 2009. Αφορμή αυτής της ανάρτησης είναι ότι το βιβλιοπωλείο Πολιτεία το έχει σε προσφορά με 70% έκπτωση στα 5 ευρώ (http://www.politeianet.gr/books/9789602566831-onfray-michel-exantas-i-dunami-tis-uparxis-181478 ). Στη δύναμη της ύπαρξης ο Ονφρέ προσπαθεί να κάνει μια συνολική παρουσίαση των φιλοσοφικών του θέσεων και ασχολείται μεταξύ άλλων με την ηθική, την τέχνη, την πολιτική, τη φιλοσοφία, το σώμα, την επιστήμη, την καταστροφική επίδραση του μονοθεϊσμού στην ανθρωπότητα καιτον ηδονισμό, προτείνοντας μεταξύ άλλων ως αντίδοτο στα προβλήματα του καιρού μας την καλλιτεχνική υποκειμενικότητα, την ενδοκοσμική ηθική, την ελευθεριακή πολιτική και τον αριστερό νιτσεϊσμό, τον αισθησιοκρατικό υλισμό, τον ηλιακό ερωτισμό κ.α.

Ανεξάρτητα από το αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με τις απόψεις που εκφράζει στο βιβλίο του είναι ένα από τα βιβλία που αξίζει να διαβάσει κανείς. Εδώ παραθέτουμε ένα απόσπασμα από το βιβλίο που αφορά την πολυσυντροφικότητα: “ Ένας τέτοιος ερωτικός πλούτος προϋποθέτει πολλά πρόσωπα, αυτό είναι και το βασικό δίδαγμα. Κανένα ον δεν μπορεί μόνο του να εκπληρώσει όλες αυτές τις λειτουργίες στην καθορισμένη στιγμή με την τελειότητα μιας ιδανικής ενσάρκωσης. Το κλασσικό ζευγάρι πιστεύει ότι ο άλλος συγκεντρώνει όλες τις ιδιότητες: παιδί και αφέντης ταυτόχρονα, πατέρας και γιος, δυνατός και ευαίσθητος, προστατευτικός και εύθραυστος, εραστής και σύντροφος, παιδαγωγός και αδελφός, σύζυγος και έμπιστος φίλος-τα ίδια και στο θηλυκό. Πως θα μπορούσε ένα μόνο άτομο να παίξει το ρόλο που πρέπει, τον σωστό ρόλο την κατάλληλη στιγμή; Ανοησίες… Η πραγματοποίηση αυτών των παιγνιωδών συνδυασμών προϋποθέτει ποικιλία συντρόφων. Κανείς δεν μπορεί μόνος του να ενεργήσει βάσει της αρχής του Θεού: πανταχού παρουσία, πολλαπλή αποτελεσματικότητα, πλαστικότητα των παθών, συναισθηματικός πολυμορφισμός. Ο καθένας δίνει ό,τι μπορεί: γλυκύτητα, ομορφιά, ευφυΐα, διαθεσιμότητα, τρυφερότητα, αφοσίωση, υπομονή, συνενοχή, ερωτισμό, σεξουαλικότητα, λίγο απ’ όλα, μερικά από αυτά, οι συνδυασμοί, απρόβλεπτοι, αντιστοιχούν σε ισάριθμα νομιναλιστικά λεκτικά σχήματα”.

Καλή ανάγνωση!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: